Pohodništvo in potepanje

Kolesarstvo je zakon! ©Boris Drešček
Kolesarstvo je zakon! ©Boris Drešček
Hoja je... ©Boris Drešček
Hoja je... ©Boris Drešček
Mi gremo pa na Blegoš ©Boris Drešček
Mi gremo pa na Blegoš ©Boris Drešček
Če pa krave pridejo na Porezen bom pa tudi jaz
Če pa krave pridejo na Porezen bom pa tudi jaz
Cerkljanska
Cerkljanska
Razpotje
Razpotje
Koča na Blegošu
Koča na Blegošu

Na Smučarskem centru Cerkno lahko poleti kolesarite ali pa se potepate po urejenih in označenih sprehajalnih poteh. Več o njih najdete na sledeči povezavi:
- Urejeni peš poti na SC Cerkno
- Urejeni kolesarski poti na SC Cerkno

Ponujamo vam nekaj predlogov kam in kako, ko boste bivali v naših apartmajih ali pa boste prišli samo na kosilo in bi si radi še kaj ogledali.

POREZEN (1630 m)

Porezen je najvišji vrh Cerkljanskega hribovja in eden od treh najvišjih vrhov južnega predgorja Julijskih Alp (druga dva sta Ratitovec in Blegoš), s čudovitim razgledom na Cerkljansko hribovje, Bohinjske gore in Julijske Alpe. Le nekaj metrov pod vrhom je tudi planinski dom. Na vrhu stoji tudi veliko spominsko obeležje. Vrh ima žig in vpisno knjigo.

Na Porezen vodi množica poti – iz cerkljanske smeri se lahko nanj povzpnemo iz Poč ali Poljan, iz Baške grape vodita poti iz Hude Južne in skozi Zakojco, s severne strani se lahko nanj povzpnemo iz Petrovega Brda, z vzhodne strani pa vodita poti iz Davče in Novakov. Na Porezen se lahko povzpnemo po manj znani, a zato nič manj prijetni, senčni in večinoma položni poti iz Jesenice.

Vsako leto, zadnjo nedeljo v marcu in avgustu, poteka tradicionalni pohod na Porezen. Več si preberite na tej povezavi

BLEGOŠ (1564 m)

Blegoš je najvišji vrh Škofjeloškega hribovja in (poleg Ratitovca in Porezna) eden od »velikih treh« predalpskih vrhov. Travnat vrh nam v lepem vremenu zagotavlja enkraten razgled: poleg okoliških vrhov bomo opazili celoten greben Spodnjih Bohinjskih gora, najvišje vrhove okoli Triglava, celotne Karavanke in Kamniške Alpe, v dneh z zelo čistim ozračjem pa seže pogled na jugu vse do Snežnika. Ni čudno, da na tako pomemben vrh vodi vrsta markiranih poti, ki nam nudijo široko paleto izletov – od kratkega polurnega sprehoda do kratkih izletov s Črnega Kala, grebenskih sprehodov s Starega vrha nad Škofjo Loko ali Črnega vrha nad Cerknim do precej zahtevnih vzponov iz doline Poljanščice ali Selščice. Več si preberite na tej povezavi

PO DOLINI DAVČE DO ŽELEZNIKOV

Petnajst minutna vožnja od apartmajev v smeri Železnikov, vas pripelje v razgibano vasico Davča. Pot nadaljujete peš, izpred domačije Pri Jemcu in se usmerite po markirani poti proti Poreznu. Kmalu zavijete proti Davškim slapovom. Ob povratku si lahko naberete novih moči na turistični kmetiji Pr' Šoštarju. Po okrepčilu se lahko podate še na obisk etnografskega muzeja Davča. Od tam se nato spustite po 16 km dolgi vijugasti dolini do Železnikov. Ogled tamkajšnjega muzeja, vas bo popeljal skozi zgodovino železarstva in lesarstva. Pred povratkom v apartma, vam priporočamo še ogled izdelave dražgoških in loških medenih kruhkov.

OBISK SORICE - NAJLEPŠE SLOVENSKE VASI

19 km od apartmajev, po poti skozi Zali Log, leži vas Sorica. Zahtevnejši pohodniki imate na voljo krožno turo po vrhovih Soriške planine. Za celoten krog boste potrebovali približno tri ure in pol. Na kratek sprehod se lahko podate na Pot stavbne dediščine (trajanje približno 1h), kjer boste spoznali soriško "Pajštubo", kozolec, baročno cerkev in druge objekte. Izlet nadaljujete z ogledom Groharjeve domačije. V Sorici se lahko okrepčate v gostišču Macesen, kjer vas bodo postregli z domačimi dobrotami. Pred povratkom v apartma vas v Dražgošah pričakuje še spomenik NOB, odkrit 22. julija 1976.

PO "PALAJ" NA KOPO

Izhodišče tega 2-3 urnega pohoda na Kopo, je na Raspetu (1050 m), ki leži na meji med Davčo in Novakim. Na urejeni in označeni krožni poti boste lahko občudovali "Palaj", ki je že od nekdaj cenjena zdravilna rastlina. Na cerkljanskem so ga namakali v domačem žganju, katerega so kasneje uporabljali pri odpravljanju prebavnih težav.

 

Pohitite z rezervacijo, samo še par prostih apartmajev v zimski sezoni 2014 -15

E-novice

Prijavite se na elektronske novice in sprejemajte nove ponudbe na email.


Vpišite email:


SMUČARSKI CENTER CERKNO
Najboljše slovensko smučišče 2011/12
Pridružite se nam na Facebook-u!

Obiščite našo SC Cerkno Facebook stran, kjer boste spremljali novosti, akcije in pregledovali zabavne vsebine.

Vprašajte nas

Kontakt

Hotel Cerkno d.o.o.
Sedejev trg 8
5282 Cerkno - Slovenija

T: + 386 5 37 43 400,
F: + 386 5 37 43 433

E: info@hotel-cerkno.si