Razgibano poletje na Cerkljanskem

Vse ljubitelje narave in pohodništva ter vse tiste, ki bi radi pobegnili mestnemu vrvežu, vabimo na Smučarski center Cerkno, kjer vam je na voljo 6 sodobno opremljenih apartmajev. Tu boste lahko uživali v neokrnjeni naravi, nabiranju gozdnih sadežev ali se podali do bližnjega Blegoša, Porezna, do vasi Davča. Podajamo vam nekaj namigov za izlet v bližnjo in daljno okolico s številnimi muzeji, kmečkimi turizmi, naravnimi in kulturnimi znamenitostmi ali pa si boste preprosto samo odpočili in nabrali novih moči.

Namigi za izlet

  • ETNOLOŠKI OGLED CERKNEGA Z OKOLICO

Izlet začnete v Cerknem in sicer v Cerkljanskem muzeju, kjer si boste ogledali razstavi "Cerkljanska skozi stoletja" in "Pust je kriv!".Le streljaj stran od legendarne Bolnice Franja, si lahko ogledate tipično cerkljansko kmečko hišo "Kamlonarše". V Novakih, v smeriproti Smučarskemu centru Cerkno, lahko vaš izlet zaključite z ogledom zanimive razstave starega kmečkega orodja v gostilni Lovec.Hišni gospodar vam na vašo željo praktično prikaže stare kmečke obrti, kot so predenje volne, zvijanje vrvi, izdelovanje slamnatestrehe. Na ogled je tudi znamenita Novaška lok smučka, ki jo je možno tudi kupiti, kot spominek ali kot pravo smučko.

  • PO DOLINI DAVČE DO ŽELEZNIKOV

Petnajst minutna vožnja od apartmajev v smeri Železnikov, vas pripelje v razgibano vasico Davča. Pot nadaljujete peš, izpred domačije Pri Jemcu in se usmerite po markirani poti proti Poreznu. Kmalu zavijete proti Davškim slapovom. Ob povratku si lahko naberete novih moči na turistični kmetiji Pr' Šoštarju. Po okrepčilu se lahko podate še na obisk etnografskega muzeja Davča. Od tam se nato spustite po 16 km dolgi vijugasti dolini do Železnikov. Ogled tamkajšnjega muzeja, vas bo popeljal skozi zgodovino železarstva in lesarstva. Pred povratkom v apartma, vam priporočamo še ogled izdelave dražgoških in loških medenih kruhkov.

  • OBISK SORICE-NAJLEPŠE SLOVENSKE VASI

19 kmod apartmajev, po poti skozi Zali Log, leži vas Sorica. Zahtevnejši pohodniki imate na voljo krožno turo po vrhovih Soriške planine. Za celoten krog boste potrebovali približno tri ure in pol. Na kratek sprehod se lahko podate na Pot stavbne dediščine (trajanje približno 1h), kjer boste spoznali soriško "Pajštubo", kozolec, baročno cerkev in druge objekte. Izlet nadaljujete z ogledom Groharjeve domačije. V Sorici se lahko okrepčate v gostišču Macesen, kjer vas bodo postregli z domačimi dobrotami. Pred povratkom v apartma vas v Dražgošah pričakuje še spomenik NOB, odkrit 22. julija 1976.

  • V DEŽELO JUNAKOV PISATELJA FRANCETA BEVKA

Le 15 km iz Cerkna leži Zakojca, rodna vas znanega slovenskega publicista in pisatelja Franceta Bevka. Domačija, prenovljena v muzej, vas bo popeljala v čas pisateljevega otroštva in zgodnje mladosti. Ključ se dobi ob predhodni najavi na turistični kmetiji Pri Flandru. Zakojca je tudi odlično izhodišče za krajše izlete, saj potrebujete le uro in pol do bližnjega vrha Kojce. Ob vrnitvi lahko na turistični kmetiji Pri Flandru poskusite domače dobrote kot so, pršut, želodec, štruklji, itd. Na kmetiji imajo tudi konje, in ob predhodnem dogovoru vas Flandrovi lahko naučijo osnov jahanja.

  • OGLED ARHEOLOŠKEGA NAJDIŠČA DIVJE BABE

"Divje Babe" so paleontološko arheološko najdišče, kraška jama v strmih, skalnih pobočjih nad dolino reke Idrijce, 17 km oddaljena iz Cerknega. Najznamenitejša najdba je najstarejše glasbilo na svetu – koščena piščal. V Šebreljah se lahko odpravite do cerkve Sv. Ivana, proti srednji vasi do Farme jelenov, kjer vas bodo domačini po vaši želji pogostili z domačo jelenovo salamo ali tipičnim šebreljskim želodcem.

  • PO ˇPALAJˇ NA KOPO

Izhodišče tega 2-3 urnega pohoda na Kopo, je na Raspetu (1050 m), ki leži na meji med Davčo in Novakim. Na urejeni in označeni krožni poti boste lahko občudovali "Palaj", ki je že od nekdaj cenjena zdravilna rastlina. Na cerkljanskem so ga namakali v domačem žganju, katerega so kasneje uporabljali pri odpravljanju prebavnih težav.

  • IDRIJA NA POTI ŽIVEGA SREBRA

Ogled mesta je najbolje začeti v Mestnem muzeju Idrija, kjer se obiskovalcem kronološko ponazori pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije (trajanje 1h 15 min). Sledijo ogledi proti "jašku Frančiška" , najstarejšemu še ohranjenemu rudniškem objektu v Idriji ter proti idrijski rudarski hiši (trajanje 45 min). Nadalje se odpravite proti "Antonijevem rovu", ki spada med najstarejše ohranjene vhode v rudnik na svetu in je odprt za turistične oglede (trajanje od 45 min do 1 h). Po ogledu rudnika si lahko ogledate še "Kamšt" (trajanje 45 min), rudniško črpalko z največjim lesenim pogonskim kolesom v Evropi ali pa se zapeljete do Divjega jezera ali do Klavž, rečnih pregrad, s pomočjo katerih so v okolici Idrije plavili les za potrebe idrijskega rudnika živega srebra.

 

Vse dodatne informacije na tel.:05 374 34 00/77 ali e-mail.

Pohitite z rezervacijo, samo še par prostih apartmajev v zimski sezoni 2014 -15

E-novice

Prijavite se na elektronske novice in sprejemajte nove ponudbe na email.


Vpišite email:


Pridružite se nam na Facebook-u!

Obiščite našo Hotel Cerkno Facebook stran, kjer boste spremljali novosti, akcije in pregledovali zabavne vsebine.

Vprašajte nas

Kontakt

Hotel Cerkno d.o.o.
Sedejev trg 8
5282 Cerkno - Slovenija

T: + 386 5 37 43 400,
F: + 386 5 37 43 433

E: info@hotel-cerkno.si