SC Cerkno poleti

Polna terasa pred restavracijo
Polna terasa pred restavracijo
Poletje je čas zabav na prostem
Poletje je čas zabav na prostem
Pogled na Triglav izpred restavracije
Pogled na Triglav izpred restavracije
Cerkno in Cerkljanska
Cerkno in Cerkljanska

Razgledi in planinarjenje
Proti vzhodu vidimo gorsko sleme med Črnim vrhom in Blegošem. Južna pobočja, ki padajo proti ozkim dolinam Cerknice, Kopačnice in Volaščice ter njenih pritokov. Na južni strani je v bližini Cerkljansko in Idrijsko hribovje, zadaj pa vidimo Trnovski gozd z Malim Golakom, jugozahodno pa Banjško planoto. Na južnih pobočjih Črnega vrha vidimo razloženo naselje Gorenji Novaki, ob vznožju pa dolino Cerknice z Dolenjimi Novaki. Na zahodni strani se dvigata Kojca in Porezen. Razgled od zahoda proti severu se najprej ustavi na hribovitem svetu z razloženim naseljem Davča, potem pa na vrhovih vzhodnega dela Spodnjih Bohinjskih gora, na Lajnarju in Dravhu nad Sorico, na Julijcih s Triglavom, na Ratitovcu in Karavankah ter na severnem delu Škofjeloškega pogorja nad Selško dolino in na Kamniških Alpah na obzorju.
Črni vrh vam nudi čudovito izhodišče, da se odpravite od tu na Kopo, Blegoš in Porezen. Priporočamo vam še ogled Davških slapov, Lipo pri Jokelcu, najdebelejšo češnjo v Sloveniji pri turistični kmetiji Zarobom.

Alpski zid
Alpski zid (italijansko Vallo Alpino) je bil Italijanski fortifikacijski sistem po celotni kopenski meji. Raztezal se je od Ligurskega morja in preko grebenov Alp ob meji s Francijo, Švico, Avstrijo in Jugoslavijo vse do Reke v dolžini 1850 kilometrov ter je tako varoval tudi del slovenskega ozemlja, kateri je po letu 1918 pripadel Italiji.
Vzhodni del Alpskega zidu je bil dolg približno 250 kilometrov in je bil zgrajen vzdolž rapalske meje, da bi varoval strateško pomembne prehode v Italijo iz ozemlja Jugoslavije. Sprva je imel zgolj obrambno, kasneje pa so utrdbe prilagodili tudi napadalni vlogi. Preko Črnega vrha je potekala ena od treh obrambnih črt »cona varnosti« (Zona di Sicurezza..) Ta je potekala tik ob Rapalski meji. Večkrat so utrdbe postavili ob vznožje grebenov, ki so lažje branljiva. Od 15.000 vojakov, kateri so varovalo Rapalsko mejo, jih je bilo na Cerkljanskem od 800 do 1500.

Novaki
Novaki so vas, ki se razprostirajo na jugozahodni strani Črnega vrha. Raztezajo se od Bolnice Franja do Davče.

Novaška lok smučka
Zaradi prisotnosti italjanske vojske na Črnem vrhu po letu 1918 je nastala Novaška lok smučka. Italijanska vojska je bila opremljena s smučmi in ko so se jim te zlomile so jih zavrgli. Iznajdljivi Novačani so to opazili in iz njih ustvarili lok smučko, katera je posebnost v svetovnem merilu.
Na prelomljenem delu so jo prižagali, na sredini pribili jermen, v katerega je možno vtakniti čevelj . Da so izboljšali vodljivost so na smučko namestili lok in tako so umiril sprednji in zadnji del smučke (po ustnem izročilu se je to zgodilo okrog leta 1925).

Restavracija bo obratovala od 11.00 - 16.00. Vabljeni, da nas obiščete in uživate

E-novice

Prijavite se na elektronske novice in sprejemajte nove ponudbe na email.


Vpišite email:


SMUČARSKI CENTER CERKNO
Najboljše slovensko smučišče 2011/12
Pridružite se nam na Facebook-u!

Obiščite našo SC Cerkno Facebook stran, kjer boste spremljali novosti, akcije in pregledovali zabavne vsebine.

Vprašajte nas

Kontakt

Hotel Cerkno d.o.o.
Sedejev trg 8
5282 Cerkno - Slovenija

T: + 386 5 37 43 400,
F: + 386 5 37 43 433

E: info@hotel-cerkno.si